Naturlig Deos hållbarhetsarbete – för både människa och natur.

Innehållet:
Varje ingrediens har en aktiv funktion som värnar om vår miljö och hälsa. Förhoppningen är att  kunderna ska känna sig helt trygga med innehållet i våra deodoranter.
* Ekologisk kokosolja doftfri – Mjukgörande och antibakteriell.
* Ekologisk majsstärkelse – Fuktabsorberande.
* Bikarbonat – Eliminerar svettlukt.
* Ekologisk jojobaolja – Vårdande och mjukgörande.
* Ekologiskt karnaubavax – Skyddande och konsistensgivare.
* Ekologisk eterisk olja – naturligt doftämne (i vissa varianter av Naturlig Deo).
Fem av dessa sex ingredienser kommer från ekologiskt certifierade odlingar. Att välja ekologiska ingredienser är en del av vårt hållbarhetsarbete. Bland annat eftersom ekologiskt jordbruk använder mindre kemiska bekämpningsmedel, vilket inte stör den biologiska mångfalden lika mycket.

Eftersom det många gånger är svårt att tyda innehållet i de kosmetiska produkterna på marknaden har vi skrivit ut den svenska översättningen på de lagstadgade latinska / internationella namnen i ingredienslistan på våra produkter. Detta för att konsumenterna enkelt ska kunna göra medvetna val gällande vad de vill smörja på sina kroppar. Med kokosolja som bas räcker Naturlig Deo längre än kommersiella deodoranter och blir således även miljösmartare.

Förpackning:
Etiketterna på Naturlig Deo´s burkar och lock består av återvunnen plast, 100% återvunnen PE plast.
Naturlig Deo kommer i glasburk och passar därför utmärkt för de som vill undvika eller minska sin plastkonsumtion. Vi svenskar återvinner hela 90 % av alla glasförpackningar, så även om glas är energikrävande att framställa så används 20 % mindre energi när återvunnet glas smälts till nytt glas jämfört med när man utgår från nya råvaror. Glasåtervinning spar både naturtillgångar och energi. Glas går dessutom att återvinna hur många gånger som helst! Men innan återvinning rekommenderar vi andra användningsområden för den tomma burken. Kanske kan den bli en liten kryddburk, syltburk, pillerburk eller en burk att förvara tops i?
Etiketterna är mycket enkla att slita bort från burken och lock, men tyvärr så kan etiketterna inte återvinnas p.ga. klistret.
Locket sorteras som metallförpackning/ metallskrot på återvinningsstationen eller återvinningscentralen.
Vi har valt bort ytterförpackning till glasburken för att minska vår förpackningsförbrukning.

Kartonger och förpackningsmaterial:
Kartonger och förpackningsmaterial som kommer till oss, återanvänder vi när vi packar och skickar våra ordrar. Endel av kartongerna hämtas även hos närliggande företag med cykel eller till fots. Återbruk är en av de bästa saker man kan göra för miljön och företaget klarade de första 4 åren utan att köpa in en enda kartong! När kartongen inte går att bruka längre, så återvinns den. Av wellpapp på rulle klipps små remsor som läggs mellan burkarna och hindrar dem från att skadas av varandra när många burkar ska transporteras. Ett mycket miljövänligare alternativ än exempelvis bubbelplast.

Återanvändning och återvinning:
Vi älskar återanvändning och att hitta lösningar som sparar naturens resurser! På företagets lager står exempelvis Naturlig Deo staplade i kartonger från Systembolaget. Det ser lite konstigt ut kan tyckas, men vid närmare eftertanke är det troligen konstigare att inte tillvarata dessa eftersom Systembolaget har massvis med överblivna kartonger som fungerar väldigt bra att stapla Naturlig Deo i! När de förlorat sin spänst och inte längre går att använda lämnar vi dem till återvinningscentralen.

Transporter:
Att vi själva tar hand om tillverkningen av Naturlig Deo är ett medvetet val vi gjort för att minska onödiga transporter. Direkt från tillverknings- och lagerlokalen i Norsjö, skickas Naturlig Deo till både butiker och privatkunder.
Vi strävar alltid efter att hitta leverantörer och samarbeten så lokalt som möjligt, för att minska vår koldioxidbelastning. Endast svenska leverantörer av våra råvaror används, om än ursprungsländerna för råvarorna är andra.
Vi använder fraktbolagen Schenker, PostNord, DHL & UPS för att skicka våra produkter och väljer att betala extra för miljöfrakt /miljökompensering till de transportbolag som erbjuder det.
Inom samhället använder vi cykel och cykelkärra när vi lämnar eller hämtar paket, eller hämtar kartonger och förpackningsmaterial från andra företag.

Produktionsprinciper och försäljningsprinciper:
Vi producerar för att möta efterfrågan på våra produkter och undviker överproduktion för att minska avfall och spill från tillverkningen. På samma sätt arbetar vi när det gäller försäljning. Vi erbjuder valfria antal av samtliga produkter vilket innebär att om lagersaldot är ojämnt hos våra återförsäljare är det helt okej att beställa fler av vissa varianter och enstaka av andra. Detta minskar risken för att inköpta produkter inte kommer till användning.

Om det skulle vara någon råvara som inte kan användas i produktionen, ser vi till att de omhändertas på rätt sätt. Eterisk olja lämnas till återvinningscentralen och sorteras som farligt avfall. Självklart hälls inga oljor ut i avloppen. Samma hantering skulle gälla eventuella färdigproducerade produkter som inte kan säljas.

Övrigt:
Vi är stödföretag till Naturskyddsföreningen och är således med och bidrar ekonomiskt till deras arbete med natur-  och miljöfrågor.
Vårt miljöansvar genomsyrar hela verksamheten både i stort och smått. Allt inköp såsom förbrukningsmaterial som tejp, papper med mera köps så miljövänliga alternativ som möjligt in. Vi prioriterar alltid secondhand marknaden före nyköp och har bland annat tagit tillvara på både packningsbord, databord, hyllor och andra möbler från skolor och företag i kommunen. När vi inte hittar det vi söker, så efterfrågar vi detta, i hopp om att mer miljövänliga alternativ ska bli enklare att hitta framöver.

Vi tar väldigt gärna emot synpunkter på vårt hållbarhetsarbete!

/ MiljöVänliga Hälsningar
VD Sara Lindahl
Naturlig Deo / Nordic Eco Care AB